Go Back
surkål, gjæret
Print

Hjemmelaget surkål (på den gamle og sunne måten)

Ingredients

  • 1/2 hodekål
  • 1 ss havsalt (ca 1 ss salt pr kg kål)
  • 1 ss karve (valgfritt)
  • litt raspet gulrot om du ønsker

Instructions

  • Grovrasp kålen, og legg det i en stor bolle.
  • Tilsett havsalt.
  • Bruk 10 minutter på å kna og mose kålen med knyttnevene dine (vask hendene godt først).
  • Etter noen minutter, så ser du at vannet i kålen begynner å slippe taket. Etter ca 10 minutter, så er det like mye væske, som det er kål.
  • Når du har knadd så mye, at du føler all væske er ute av kålen, så helles væsken og kålen over i et glass med lokk. Er det for lite væske, så kan du lage saltvann selv. Beregn ca 2 ts salt til 1/2 liter vann og hell over så mye vann du eventuelt trenger.
  • Sørg for at det ikke ligger rester oppover i glasset. Kålen skal ligge under vannet, så bruk litt tid på å presse kålen nedover i glasset.
  • Sett på et lokk, uten å stramme helt igjen, og sett glasset i et mørkt rom i minst 7 dager og gjerne opptil 2-3 uker. Jeg setter mitt på soverommet. Det blir mer syrlig når det står lenge.
  • Når det har gått minst 7 dager, så skrur du lokket godt fast, og setter surkålen øverst i kjøleskapet (kan være litt for kaldt nederst).
  • Surkålen kan oppbevares i kjøleskap i flere måneder (og flere år hvis alt har gått bra). Dannes det mugg, så kaster du alt, og lager mer.

Notes

Hvor kjøpes ingrediensene:
Kål: vanlig matbutikk.
Uraffinert havsalt: Coop Mega.
Karve: vanlig matbutikk.
Gulrot: vanlig matbutikk.