Go Back
kvass
Print

Kvass (med rødbeter)

Du kan bruke kaffefilter på toppen. Det beste er å bruke et vanlig lokk som du skrur fast (da blir det mer kullsyre).

Ingredients

  • 1 rødbete
  • 1/2 liter vann
  • 4 ss myse (søk på siden for å finne ut mer om myse)
  • 1/2 ts havsalt (hvis du ikke har myse, kan du bruke 1 ts havsalt)

Instructions

  • Rør ut saltet i vann og myse i et glass som rommer over 1/2 liter.
  • Kutt opp rødbeter i passe store biter på ca 2-3 cm og legg disse i glasset.
  • Skru på et lokk. Sørg for at rødbetene dekkes av væsken. Du kan stramme lokket helt igjen (blir mer kullsyre), eller du kan stramme det nesten helt igjen.
  • La dette stå på kjøkkenbenken i ca 2 dager.
  • Når den er ferdig, så kan den drikkes rett fra glasset mens rødbetene ligger i.
  • Vil du lage en ny sats med kvass, så la det ligge igjen ca 0,5-1 dl med kvass, og fyll opp med vann mens rødbetene ligger der. Du trenger ikke tilsette salt denne 2.gangen. La stå i 2 nye dager.
  • Når denne er drukket opp, så må du begynne helt på nytt igjen hvis du vil lage mer. Spis gjerne rødbetene eller kast de.
  • Hvis du ikke har myse til neste gang du skal lage, så kan du bruke ferdig kvass i stedet for myse. Bruk samme mengde, altså 4 ss kvass til 1/2 liter vann og 1 ts salt. Det anbefales å bruke kvass fra 1. sats når man skal bruke kvass og ikke myse.

Notes

Hvor kjøpes ingrediensene:
Rødbeter: Coop Mega i Molde har det alltid.
Uraffinert Coop Mega eller andre store butikker.
Myse: lages selv.