surdeig
Print

Lage surdeig for første gang (starter/kultur)

Ingredients

Dag 1

  • 100 g sammalt eller steinmalt fin rug
  • ca 1 dl rosinvann (la en neve rosiner ligge i vann i ca 10 minutter)

Dag 2

  • 100 g sammalt eller steinmalt fin rug
  • ca 1 dl vann

Dag 3

  • 100 g sammalt eller steinmalt fin rug
  • ca 1 dl vann

Dag 4

  • 200 g sammalt eller steinmalt fin rug
  • ca 1,3 dl vann

Instructions

Dag 1

  • Bland 100 g sammalt grov / fin rug med 1 dl rosinvann i et stort glass (ca 1 liter) eller en stor boks (rosinvann lages ved å putte en neve med rosiner i 1 dl vann i ca 10 minutter). La stå i 24 timer på kjøkkenbenken. Lukk lokket nesten helt igjen.

Dag 2

  • Bland inn mel og vann og legg deigen over i en ren bolle (helst ikke stål). La stå i 24 timer tildekket.

Dag 3

  • Bland inn mel og vann.

Dag 4

  • Her vil blandingen sannsynligvis ha blitt en del større. Del blandingen i 2, og kast den ene delen. Tilsett så mel og vann. Når denne blandingen har blitt en del større og fått en del bobler, så er du klar til å bake brød eller andre bakervarer.
  • Hvis den ikke får bobler, og hever litt, så er det bare å gjenta dag 4 på nytt.