verdens sunneste matfat

Verdens sunneste matfat

Share on facebook
Facebook

NRK 1 sendte tidlig i 2015 et program som heter «verdens sunneste matfat». Dette var et britisk program som rangerte kostholdet i 50 land. Her kan du se programmet. Har du dårlig tid, så kan du spole frem til 30 minutter på episode 2, hvor de tar for seg Island, som ble kåret til det sunneste landet i verden.

For mange var nok dette et sjokk. Spesielt etter at de viste hva befolkningen på Island stort sett spiser. Noen kjennetegn er:

 • Veldig ren mat (ikke syntetisk og ikke behandlet for mye)
 • melk (fra beitedyr), torskeleverolje, kjøtt (fra beitedyr og hele dyret, ikke bare muskelkjøtt), egg, fisk, smør, rugbrød…
 • fra lokale bønder

Det er ikke noe sjokk at ren mat og mat fra lokale bønder er bra, men punktet i midten som nevner melk, kjøtt, egg og smør var nok et sjokk for mange. Vi hører jo stadig vekk i media at vi må kutte ned på kjøtt, smør, egg osv. og heller velge magre produkter og mer plantefett. Dette har jeg lenge hevdet er feil, og jeg føler at programmet fra NRK støtter min mening.

Jeg sier ikke at de som lever av magre produkter og plantefett får et dårlig og usunt liv, men jeg sier at det motsatte er i hvert fall ikke feil, altså mer mettet fett, mer kjøtt, mer egg, mer melk osv.

Det er viktig å få frem at det ikke gjelder hvilket som helst kjøtt, melk og egg, men produkter som kommer fra lokale bønder som ikke overbehandler produktet før det kommer frem til kunden. Produktene kommer også fra dyr som spiser rent gress, og ikke industrielt fremstilt kraftfôr.

Det som jeg liker spesielt godt med avgjørelsen er at jeg spiser omtrent nøyaktig likt som islendere. Mitt kosthold består i all hovedsak av:

 • torskeleverolje med vitamin A og D
 • innmat fra gressbeitende dyr (lever, hjerte, nyre)
 • muskelkjøtt fra gressbeitende dyr (vilt, lam, sau…)
 • spekemat
 • fisk
 • kraft som er laget over flere døgn
 • gelatin
 • kefir og yoghurt fra upasteurisert melk
 • egg (speilegg, kokt egg, rå eggeplomme)
 • oster (helst upast.)
 • surdeigsbrød eller brød som er langtidshevet ved hjelp av eddik
 • upasteurisert smør fra gressbeitende kyr (kjøpes bl. a fra Tidsporten)
 • upasteurisert ost fra gressbeitende kyr (se link ovenfor)
 • surkål laget over flere dager/uker (ikke eddikmetoden)
 • mye mettet fett (kokosolje, smør, dyrefett…)
 • frukt og grønt
 • og mye annet godt

Jeg spiser selvsagt annen mat også, men hovednæringen min består av det ovenfor. Det hadde blitt kjedelig om jeg aldri kunne smakt på f.eks kaker og pizza, men dette hører med til unntakene.

Det som kjennetegner mitt kosthold er også ren mat, gjæret mat og mat fra dyr som spiser mest mulig naturlig. Det baserer seg på den maten som våre forfedre levde av, såkalt tradisjonsmat. Jeg merker at helsen min er blitt mye bedre etter at jeg endret kostholdet mitt til det jeg lever av nå. Jeg kjenner at kroppen får den næringen den trenger og jeg er sikker på at om jeg fortsetter i denne banen, så vil kroppen holde seg frisk og rask i lang tid.

Del gjerne innlegget

Share on facebook
Facebook