morgentrening-øverst

Hvordan blir jeg motivert til å trene tidlig om morgenen?

Share on facebook
Facebook

I 2012, begynte jeg å trene tidlig på morgenen. Eller, det var egentlig ikke så tidlig. Jeg trente før jeg begynte på skolen, som stort sett var kl 0915. Fra 2010-2013, studerte jeg vernepleie på Høgskolen i Molde, og treningssenteret lå «på veien» til skolen.

Dagen startet omtrent slik på mandag, onsdag og fredag:

  • Jeg sto opp kl 0730
  • Maten og treningsbagen var ordnet dagen før, så det var egentlig bare å komme seg ut døren
  • Kom til treningssenteret litt før 08
  • Trente i en liten time
  • Dusjet
  • Skole kl 0915

Dette ga meg en knall start på dagen.

I dag er rutinen min litt annerledes:

 • Står opp mellom 0530 og 0630 (det kommer an på når jeg legger meg. Prøver å få minst 7,5 timer søvn)
 • Skal jeg trene styrke, så trener jeg i garasjen hvor jeg har treningsutstyr
 • Skal jeg trene kondisjon, så løper jeg intervall på en grusvei utenfor huset, eller går på rulleski i gata hvor jeg bor
 • Har jeg IKKE treningsdag, så står jeg opp på samme tidspunkt, og bruker tiden på nettsidene mine eller andre prosjekter jeg driver med

Hvordan gjør jeg dette?

Steg 1: Bruk alarm, ikke slumre.

På denne måten, så lærer du deg til å komme deg opp på en effektiv måte. Ingen sløving i senga. På de dagene jeg IKKE trente, så gikk jeg rett i dusjen. Dette var i en periode hvor jeg hadde startet såvidt med kaldt vann i dusjen (i dag dusjer jeg bare med kaldt vann). Dusjer du med kaldt vann, så får du en ekstremt effektiv start på dagen. Energinivået går til topps, og det varer utover dagen.

Humøret vil også bedres når du dusjer med kaldt vann. Kalddusjing er med andre ord en fantastisk måte å starte dagen på.

Steg 2: Sett mål.

Når du først setter deg mål, så er det lett å bli revet med. Men, etter hvert kan entusiasmen og engasjementet forsvinne. Løsningen er å sette mål som øker med tiden. Ikke ta deg vann over hodet. Sett realistiske mål som gjerne er små, men som du vet kan økes etter hvert. Hvis målet er å løfte X antall kg, så kan du øke X senere (når du har nådd ditt første mål), og dermed har du et nytt mål.

Husk å sett realistiske mål.

Deretter kan du stille deg selv disse tre spørsmålene:

 1. Hvor stort er målet? Er målet ditt så stort at det tar flere måneder å komme dit, så bør du lage mindre mål som du kan klare i løpet av noen uker.
 2. Hva kreves for å nå målet? Hvis målet ditt innebærer at du må trene 5 ganger pr uke, men du kun rekker 3 treninger pr uke, så må du redusere målet ditt en smule. Husk å øke målet i et rolig tempo. Ikke hast deg fremover i livet.
 3. Kan du se for deg i hodet at du kan nå målet? Du må ha et program/mål som du kan holde deg til leeeenge…ikke bare denne uken. Vær ærlig med deg selv, og spør deg selv om du faktisk tror du kan fullføre målet en eller annen gang.

Steg 3: Vær konsekvent.

Regel 1: Ikke si til deg selv at «jeg er ikke motivert.»

Så lenge du VIL gjøre endringer i livet ditt, så klarer du også å holde deg motivert. Jeg ønsker å holde meg i form, og ha et sunt liv. Da er det også mye lettere for meg å spise sunt og trene regelmessig.

Noen ganger ønsker jeg å stoppe på en bensinstasjon for å kjøpe en pølse. Noen ganger ønsker jeg å ikke trene, fordi kroppen er sliten. Dette er noe som skjer. Selv om dette skjer, så betyr ikke det at du IKKE er motivert. Det betyr bare at du ønsker deg ulike situasjoner, og at du må velge én av de. Når du sier at du ikke har motivasjon, så sier du egentlig at du ikke har noen valg. Du har valg hele tiden!

Regel 2: Bygg deg opp, ett skritt om gangen.

Det er ikke lett å endre på gamle vaner/uvaner, og starte nye rutiner. Studier viser at det tar omtrentlig 21-40 dager å gjøre en ny rutine om til en vane i hverdagen. I disse 21-40 dagene, så må du jobbe knallhardt for å faktisk få på plass denne nye vanen du vil ha i livet ditt.

Nøkkelen til suksess over lang tid, er å ta ett skritt om gangen. Dørstokkmila er ofte lang. Men, når du har startet på noe, og gjort det noen ganger, så er det ofte veldig mye lettere å fortsette.

Regel 3: Ha alltid en plan B klar.

Siden livet er uforutsigbart, så er det kjekt å ha en plan B klar. Plan B skal fungere hvis hovedplanen din går i vasken. Plutselig blir barnet ditt syk, og du må være hjemme noen dager for å passe det. Kanskje butikken går tom for favorittmaten din, som du bruker til muskelbygging. Det er mye som kan skje uten at du har kontroll over det, og da er det greit å ha tenkt gjennom hva du skal gjøre på forhånd. Du kan f.eks kjøpe inn ekstra mat (som du vet kan bli utsolgt), og legge dette i fryseren. Du kan avtale med venner eller familie om de kan passe barnet ditt en time eller to (det er selvsagt viktig at dette er trygge personer for barnet, slik at din trening ikke går utover barnet på noen måte).

Lykke til med morgentreningen 🙂

0/5 (0 Reviews)

Del gjerne innlegget

Share on facebook
Facebook