lammelever

Lever – sunt eller farlig?

Facebook

Hva er egentlig lever og hvorfor er det så innmari bra for helsa vår?

Jeg spiser lever. Lever er rene supermaten, og det er noe alle burde få i seg mer av. Sliter du med energimangel, eller har du en skjoldbruskkjertel som ikke er helt optimal, så kan lever gjøre underverker. Har du vitamin-mangel av noe slag, så vil også lever mest sannsynlig kunne hjelpe deg på god vei.

Men, jeg har hørt det er mye giftstoffer og slikt i leveren

Nei, ikke i en frisk og fungerende lever. Kjemikalier blir ikke værende i leveren, men avgiftes og sendes videre. Men husk at dette gjelder en frisk lever. Har du lever fra et sykt dyr, så kan det være at leveren ikke har klart å avgifte alt, og det kan dermed være substanser i leveren som ikke er like heldig. Uansett, så vil næringen i leveren fungere som avgiftere i seg selv, så det vil egentlig aldri være et problem.

Hva er det bra for?

Primærgrunnen til at jeg spiser lever, er fordi det inneholder store mengder med vitamin B12, som ved mangel kan forårsake en rekke uheldige tilstander. Bl. a kan det nevnes at mangel på B12 alene eller i kombinasjon med at du mangler andre næringsstoffer, kan skape følgende problemer:

  • diabetes 1 og 2
  • MS
  • ALS
  • ME
  • fibromyalgi
  • ADHD
  • parkinson
  • alzheimer
  • epilepsi
  • depresjon
  • aggresjon
  • suicidalitet
  • dysleksi
  • døvhet
  • blindhet
  • tap av muskelkontroll
  • tap av ulike sanser
  • nedsatt magesyreproduksjon
  • og mye mer…

Lever inneholder også vitamin A, D, E, C, B-vitaminer (8 stk), kalsium, fosfor, magnesium, kalium, jern, sink og kopper. Med andre ord, så er lever rene supermaten og slår de fleste vitamintilskudd langt ned i støvelen. Dette er også ekte vare, det er ikke vitaminpiller.

Hvilken lever er sunnest?

Det er viktig at leveren du spiser kommer fra et friskt dyr, og et dyr som spiser mest mulig naturlig (gressbeite). Dessverre er det ikke mange dyr igjen i Norge som kommer inn under denne kategorien, da mange dyr i Norge står i låver og inntar mye kraftfôr og annen dårlig mat.

Lam, sau, hjort, elg, rådyr osv. spiser stort sett gress og annet snadder året rundt. Jeg kjøper primært lammelever fra et lokalt slakteri. Jeg hamstrer både lever, hjerte og nyrer på høsten da det slaktes lam, og så fryser jeg ned i porsjoner.

Hvordan tilberede lever?

Lever smaker litt rart. Jeg synes ikke at lammelever er noe særlig godt, og jeg har derfor kommet opp med en god løsning; jeg spiser den rå. Ja, du hørte riktig; rå!

Du kan også tørke leveren og kapsle den (leverkapsler), men da mister du noe næring. Det smaker ingenting, og det er lett å ta med seg på tur. Ulempen er at det tar tid, og det krever at du har utstyr som kan gjøre jobben. Fryst, rå lever er mye enklere, og hvis du inntar leveren når den er relativt kald, så smaker det nesten ingenting. Dessuten så smaker rå lever mindre enn kokt/stekt lever, og næringsinnholdet er mye høyere når du inntar rå lever kontra kokt lever.

Jeg spiser ikke lever daglig, men 1-2 ganger pr uke. Jeg spiser omtrent 40-50 gram hver gang jeg spiser lammelever.

Del gjerne innlegget

Facebook