kvass

Kvass (med rødbeter)

Facebook

Kvass er gjærede rødbeter. Smaker godt, og gjør godt.

Første gang jeg hørte om kvass, så tenkte jeg at dette skulle jeg aldri smake. Rødbeter og vann med myse? Høres helt forferdelig ut.

Men, jeg måtte jo selvsagt prøve dette, siden jeg er tilhenger av å fermentere (gjære) mat. Du kan fermentere det meste av mat, og når man fermenterer så blir maten lettere fordøyelig og man får tatt opp flere næringsstoffer. Det dannes bl.a gode bakterier som gjør godt for kroppen. Yoghurt og kefir er eksempel på fermentert melk.

Tilbake til kvass. Kvass består av enten rug og bygg, eller rødbeter. Jeg lager min på rødbeter fordi det er næringsrikt, og det ser veldig stilig ut. Drikken blir blodrød!

Kvass sies å være bra for de som er kronisk sliten og for de som sliter med dårlig fordøyelse.

Noen opplever at kvassen fermenterer for raskt. Det som da kan skje er at alkoholnivået blir høyere enn det skal, eller at det dannes mugg. Løsningen er å ikke finraspe rødbeten, men heller kutte den opp i biter på ca 2-3 cm.

Under finner du oppskrift på kvass med rødbeter.

0 from 0 votes
kvass
Kvass (med rødbeter)
På videoen bruker jeg kaffefilter på toppen. Det beste er å bruke et vanlig lokk som du skrur fast (da blir det mer kullsyre).
Ingredienser
  • 1 rødbete
  • 1/2 liter vann
  • 4 ss myse (søk på siden for å finne ut mer om myse)
  • 1/2 ts havsalt (hvis du ikke har myse, kan du bruke 1 ts havsalt)
Fremgangsmåte
  1. Rør ut saltet i vann og myse i et glass som rommer over 1/2 liter.
  2. Kutt opp rødbeter i passe store biter på ca 2-3 cm og legg disse i glasset.
  3. Skru på et lokk. Sørg for at rødbetene dekkes av væsken. Du kan stramme lokket helt igjen (blir mer kullsyre), eller du kan stramme det nesten helt igjen.
  4. La dette stå på kjøkkenbenken i ca 2 dager.
  5. Når den er ferdig, så kan den drikkes rett fra glasset mens rødbetene ligger i.
  6. Vil du lage en ny sats med kvass, så la det ligge igjen ca 0,5-1 dl med kvass, og fyll opp med vann mens rødbetene ligger der. Du trenger ikke tilsette salt denne 2.gangen. La stå i 2 nye dager.
  7. Når denne er drukket opp, så må du begynne helt på nytt igjen hvis du vil lage mer. Spis gjerne rødbetene eller kast de.
  8. Hvis du ikke har myse til neste gang du skal lage, så kan du bruke ferdig kvass i stedet for myse. Bruk samme mengde, altså 4 ss kvass til 1/2 liter vann og 1 ts salt. Det anbefales å bruke kvass fra 1. sats når man skal bruke kvass og ikke myse.
Notater

Hvor kjøpes ingrediensene:

Rødbeter: Coop Mega i Molde har det alltid.

Uraffinert Coop Mega eller andre store butikker.

Myse: lages selv.

Del gjerne innlegget

Facebook