sjokolade

Har du juksedager når det kommer til mat? Stopp med det!

Facebook

«Jeg skal bare ha den store skolebollen…nei vent, jeg tar 2 skoleboller, og et par pizzastykker. Så hiver jeg på en brus, og et stort kakestykke til dessert. Til kvelds tar jeg loff med Nugatti og en stort glass med O’boy. Slapp av, det er juksedagen min!»

Noen har spurt meg om jeg i det hele tatt spiser usunn mat, siden jeg oppfordrer andre til å spise sunt. Selvsagt spiser jeg usunt i blant. Men ikke slik du ser i innledningen.

Når noen ser jeg spiser usunt, så kan de faktisk finne på å si: «åja, det er juksedagen din. Du har sikkert vært flink hele uken, og nå får du belønningen din med litt usunn mat».

Greit, det er ikke så veldig ofte jeg hører akkurat DEN setningen, men det er ikke så langt unna.

Jeg sier bare at det er ikke juksedagen. Jeg bruker ikke juksedager eller juksemåltider, men jeg spiser det jeg føler for når jeg vil. Heldigvis er det svært sjelden.

Juksing er negativt!

Vi har siden barndommen blitt opplært til at juksing er negativt…i hvert fall de fleste av oss.

juksing
Juksing er negativt.

Ikke juks på eksamen, vær tro mot din kjæreste, ikke vær utro mot din ektefelle, ikke gå over til the Dark Side (jeg elsker Star Wars). De som jukser er stort sett tapere. Men det blir kanskje litt drøyt å kalle en som spiser et juksemåltid for en taper. Selvsagt.

Det er ikke feil å spise et pizzastykke en gang i uken. Men det blir fort feil når man skal kalle det for en «juksedag». Ordet jukse er negativt, og hos mange kan det fort bli at hele dagen eller hele måltidet blir en stor del av dårlig samvittighet.

Her er noen setninger som du sikkert har hørt mange ganger. Det har i hvert fall jeg:

  • Hvis du spiser grønnsakene dine, så kan du ha dessert.
  • Hvis du løper i 30 minutter, så kan du feire med en kake.
  • Hvis du faster en hel dag, så kan du spise (flere ganger) på Burger King i morgen.
  • Hvis det er juksedagen din, så kan du spise HVA DU VIL!

I hver av situasjonene ovenfor, så tenker man hele tiden at det man gjør er negativt (men veldig godt). Det kan nesten virke som at hele opplegget ved å spise og leve sunt virkelig er et slit, og at man hele tiden trenger belønning i form av usunn livsstil for å i det hele tatt ha motivasjon til å utføre noe. Det blir litt feil i mine øyne.

«Hvis jeg bare kan komme meg gjennom denne helvetes uka med sunn mat, så kan jeg endelig spise hva jeg vil på lørdag.»

Det blir nesten som å si: «hver lørdag så skal jeg være utro, men det går fint siden jeg ikke liker kona mi. Og når jeg først skal være utro, så kan jeg like godt gå all inn!»

Hvis du vil ha et langt og lykkelig liv, så vil jeg foreslå at du fjerner ordet «jukse» fra vokabularet ditt.

Jeg sier ikke at du ikke kan spise noe usunt i ny og ne. Men du kan heller tenke at du vil gi deg selv noe godt, i stedet for å tenke at du skal ha en juksedag. Da blir det også lettere å ha en samvittighet som ikke går ut over helsa di i negativ grad.

Det ble gjort en studie på en gruppe mennesker som fikk tilbud om å spise noe som var usunt. Den ene gruppen skulle si «jeg kan ikke spise X» og den andre gruppen skulle si «jeg spiser ikke X». Var det f.eks iskrem som ble lagt fram, så skulle den ene gruppen sin «jeg kan ikke spise iskrem» og den andre gruppen skulle si «jeg spiser ikke iskrem».

Da begge gruppene var ferdig med testen, så ble det lagt frem en usunn sjokolade, og en proteinbar av den sunne sorten. Den gruppen som sa «jeg kan ikke…» valgte den usunne sjokolade i 61% av tilfellene, mens den andre gruppen valgte den usunne sjokolade i 36% av tilfellene.

Jeg VELGER å spise sunn mat for det meste av tiden fordi slik mat gjør at jeg føler meg bra og den hjelper meg å nå mine mål. Jeg gjør dette resten av livet, fordi det er min livsstil. Av og til så spiser jeg noe usunt. Dette gjør jeg fordi jeg VELGER å gjøre det, og jeg vet at det ikke skader meg fordi jeg har en livsstil som baserer seg på bra og næringsrik mat.

Jeg belønner ikke meg selv med noe negativt fordi jeg har klart noe positivt. Jeg velger å spise noe «negativt» (usunt), fordi jeg VELGER det selv.

Jeg vil at du skal stoppe med juksedager og belønninger til deg selv. Legg heller om livsstilen hvor du i minst 80% av tilfellene spiser sunn mat, og så kan du heller velge å spise usunn mat i ny og ne.

Det krever at du gjør små endringer hver dag. Det er vanskelig å gå fra hamburger hver dag, til brokkoli hver dag. Du må gjøre små steg, og tenke at dette skal vare livet ut. Går du all in med en gang, så er det lett å sprekke. Alt er en prosess som tar tid å komme seg gjennom. Spiser du noe usunt, så tenk at det er noe du selv velger å gjøre i blant. Ikke tenk at det er en belønning fordi du har vært flink i en uke eller to.

Er du avhengig av Cola, så kan du prøve å trappe ned med én brus i uka. Så kan du trappe ned med to brus osv…

Det er bedre å belønne deg selv med noe som fremmer helse (noe positivt). Det kan være nye treningsklær, en ny sykkel, rulleski eller noe helt annet.

Slutt derfor å belønne deg selv med noe negativt. Bruk heller noe positivt. Du vil vinne på det i det lange løp.

Mat skal være noe hyggelig og positivt. Ikke noe som ødelegger kroppen din. Du må få et positivt forhold til maten du spiser, slik at du kan nå dine langtidsmål. Gjør du dette, så spiller det ingen rolle om du spiser et kakestykke av og til.

Du kan heller lage en regel om at du alltid skal spise sunt dagen etter du har spist noe usunt. På den måten så er det lettere å hindre at alt «sklir ut». LYKKE TIL!

Del gjerne innlegget

Facebook