meditasjon-og-stabenk-vegard-sitter-i-stol-foran-pc

Meditasjon og ståbenk – en svært viktig endring i livet mitt

Innhold

Jo mer jeg mediterer, desto sterkere blir disiplinen min. Dette er noe jeg har merket etter at jeg nå har meditert i siden september 2016. Jeg har meditert hver dag siden september, og kjenner at kroppen min responderer positivt. Hvis jeg får tanker som før kunne ført til at jeg ble litt stresset, så klarer jeg nå å stoppe opp og roe kroppen helt ned til et normalt nivå. Meditasjon handler i korte trekk om å sette seg ned og la tankene vandre fritt. Det handler også om å ikke tenke, selv om man aldri klarer å slutte å tenke. Det høres kanskje rart ut, men slik er det altså. Teknikken går ut på at man fokuserer på pusten, og kroppen. Man kjenner pusten går inn og ut av magen, ut i armene, ut i føttene osv. Tiden jeg bruker på dette er ca 10-15 minutter hver dag, og jeg bruker en app på mobilen som heter Calm.

Noe annet som virkelig har endret livet mitt til det bedre, er ståbenk hvor PCen min er. Dette er en investering (4000 kr, Kenno.no) jeg overhodet ikke har angret på. Det sies at «sitting er den nye røykinga», og da er det vel greit å sitte mindre?

benk
Hev/senk benk til venstre. Vanlig benk til høyre.

Ståbenker blir mer og mer vanlig rundt om på arbeidsplasser, spesielt om du har en sjef som er bevisst på sykemeldinger og skader. Studier har vist at de som står på arbeidsplassen er mer skjerpet og har en bedre konsentrasjon enn de som sitter. Rygg- og skulderproblemer reduseres også om man står mer når man jobber foran en arbeidsbenk. Hvis du skal skaffe deg en ståbenk (hev/senk benk), så er det lurt å at du også investerer i en ståmatte. Dette er en slags yogamatte som er mykere enn et vanlig gulv. På den måten blir du ikke sliten i beina når du står en hel arbeidsdag. Det kan også sies at det er lurt å bevege seg når man står, og ikke bare stå på samme plass i 7 timer. Stå i forskjellige stillinger, og beveg deg uten at det går utover arbeidet ditt.

yogamatte
Yogamatte som er lurt å bruke når du står mye. Jeg har også en triggerpunktball, som jeg masserer føttene mine med i ny og ne.

Jeg vet at noen skoler i USA (og sikkert andre land også), har begynt med ståpulter til elevene. Dette har vist seg å være svært bra for elevene, da de har bedre konsentrasjon, og mindre sjanse for å utvikle fedmeproblemer. Håper Norge tar etter på dette punktet.

Noe jeg har merket når jeg står og jobber, er at jeg kutter ut et ledd når jeg skal hente noe eller gå en annen plass. Jeg slipper faktisk å reise meg først. Dette høres kanskje lite ut, men det er faktisk lettere å forlate arbeidsplassen når man må, siden man allerede står og er klar til å bevege beina.

Meditasjonen er en del av min morgenrutine. Jeg ble bevisst på å ha en skikkelig rutine etter at jeg las boken «The morning miracle» av Hal Elrod. Boken handler i korte trekk om å få unna gjøremål på morgenen, og starte dagen med et pang. På morgenen er det færre forstyrrelser, og det er for mange lettere å få unna arbeidsoppgaver før alle andre har stått opp. Jeg er selv oppe mellom 05:30 og 06:00 (leggetid mellom 21-22) hver dag (selv om jeg har fri). Jeg bruker ca 30 minutter på min morgenrutine, og den ser slik ut pr. dags dato:

  • skrive ned 5 punkter om hva jeg er takknemlig for. Dette gjøres 2-3 ganger pr uke. (3 minutter)
  • strekker, tøyer, bli mer mobil (10 minutter)
  • meditasjon (10-15 minutter)
  • Lese i en bok (10 minutter)

Kommer jeg på noe som bør være med, så legger jeg det til. Jeg har selv erfart at man ikke kan legge til alt på én gang, men gjøre det gradvis. Begynn med én ting (f.eks å skrive ned hva du er takknemlig for), og så kan du legge til flere punkter etter som du har fått inn det første punktet som en vane. Jeg har også erfart at når man har lagt til en ny vane, så er det lettere å legge til nye vaner. Man blir rett og slett mer disiplinert.

Etter at jeg er ferdig med min rutine, så setter jeg i gang med det jeg ønsker å gjøre. Dette kan f.eks være å skrive dette innlegget 🙂

Til slutt vil jeg bare si at hvis du synes dette høres interessant ut, så kan du gjøre følgende:

  1. Skaff deg et arbeidsbord du kan heve og senke. Eventuelt sett et bord oppå et annet bord, slik at du kan stå og jobbe.
  2. Vær bevisst på pusten. Dette læres gjennom meditasjon. Calm er en fin app til mobilen du kan starte med.
  3. Gjør dette i minst én uke, og se om du synes det fungerer bra for deg.

Del gjerne innlegget

Share on facebook
Facebook