brun saus

Hjemmelaget brun saus

Facebook

Hvordan lage brun saus? Svaret får du her.

Brun saus kjenner de aller fleste til. En typisk norsk rett er kjøttkaker i brun saus med poteter og gulrot. Dette smaker godt, og det smaker selvsagt mye bedre om du lager brun saus fra bunnen av. Det er faktisk så lett å lage brun saus, at det tar omtrent like lang (kort?) tid å lage hjemmelaget brun saus, som brun saus fra pose.

Jeg kan ikke huske sist jeg brukte posesaus. Posesaus inneholder ingredienser som vi overhodet ikke trenger, og som kanskje også er negative for oss. Hjemmelaget brun saus, inneholder kun smør, mel, og kraft eller buljong. Smak til med litt salt og pepper, og den brune sausen smaker fortreffelig.

Mange gruer seg sikkert til å lage saus fra bunnen av, fordi de kanskje tenker at det tar lang tid, eller er vanskelig. Sannheten er at det er svært enkelt, men du må være tålmodig. Sausen skal gradvis bli brun, og det skjer på ca 7-8 minutter i kjelen. Noen sier at du skal brune over svak varme, men jeg har fått gode resultater ved å brune over middels varme. Jeg har også hørt kokker sier høy varme, så det er nok ingen fasit på dette. Prøv deg frem, og se hva som fungerer best for deg når du skal lage hjemmelaget brun saus.

Det som skjer når du bruner, er at smøret og melet «svir» seg, slik at det brunes. Det blir ikke svidd smak, men en herlig smak som passer til mye forskjellig.

Under finner du oppskrift på hjemmelaget brun saus. Først en video som viser hvordan jeg lager brun saus, og så en detaljert oppskrift under videoen.

https://youtu.be/_kn6ilLjRxw

0 from 0 votes
brun saus
Brun saus
Hvordan lage brun saus? Her får du svaret.
Ingredienser
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl kraft eller buljong
  • 1 ss rømme
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
Fremgangsmåte
  1. Smelt smør i en kjele på middels varme. Når det er smeltet, så la det putre i kjelen i ca 30 sekunder.
  2. Tilsett så hvetemel, og rør hele tiden i ca 7 minutter. Fargen skal gå fra gul til brun (se video).
  3. Tilsett kraft og rør godt. Sett ned temperaturen.
  4. Tilsett eventuelt rømme eller fløte om du ønsker en litt fyldigere smak.
  5. Tilsett salt og pepper.
  6. Tilsett kjøttkaker eller det du måtte ønske i brun saus.
Notater

Hvor kjøper jeg ingrediensene:

Smør: vanlig matbutikk.

Hvetemel: vanlig matbutikk.

Kjøper helst økologisk.

Kraft: lager selv.

Rømme: vanlig matbutikk.

Uraffinert havsalt: Coop Mega.

Pepper: vanlig matbutikk.

Del gjerne innlegget

Facebook