havregrøt

Havregrøt på den sunne måten

Havregrøt er noe "alle" har smakt og det er en rett som noen sverger til hver eneste dag (gjerne til frokost). Den har dype røtter i norsk mattradisjon, og har blitt brukt i mange år. Havregrøt er også svært billig å lage og det metter i tillegg veldig godt, spesielt om du følger oppskriften min under.

Havregrøt er noe «alle» har smakt og det er en rett som noen sverger til hver eneste dag (gjerne til frokost). Den har dype røtter i norsk mattradisjon, og har blitt brukt i mange år. Havregrøt er også svært billig å lage og det metter i tillegg veldig godt, spesielt om du følger oppskriften min under.

Havregrøt i seg selv, er ikke så veldig næringsrikt. Grunnen til dette, er at havregryn inneholder stoffer som gjør at næringen ikke blir tatt opp like lett i kroppen vår. Løsningen på dette er å la havregrynene stå i en sur blanding med litt rug i over natten, og så koke opp på vanlig måte. Man kan enten bruke surdeig, myse eller eddik. Siden de færreste har surdeig og myse på kjøkkenet, så er det langt lettere å bruke eddik.

Grunnen til at jeg tilsetter rug, er fordi enzymet fytase må tilsettes for å bryte ned fytinsyren i havren. Havre inneholder svært lite eller ingenting fytase, men det gjør altså rug. Fytinsyre er et antinæringsstoff som binder seg til mineraler, og som gjør at opptaket blir dårligere. Dette er grunnen til at jeg baker med surdeig når jeg skal lage brød. En enkel tommelfingerregel når det gjelder nedbryting av uheldige stoffer er; jo lengre, jo bedre (innenfor rimelighetens grenser).

Jeg kjøper melet mitt fra Coop Mega i Molde, som selger mel fra Volda mølle. Melet kan fåes kjøpt i ulike typer, men jeg foretrekker det melet som er steinmalt.

Under finner du oppskrift på god hjemmelaget havregrøt på den sunne måten.

0 from 0 votes
havregrøt
Havregrøt på den sunne måten
Ingredienser
  • 3 dl havregryn
  • 4 ss rug
  • 5 dl vann
  • 2 ss myse (eller eddik)
  • 1/2 ts uraffinert havsalt
  • 1 ss smør
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss gelatin
Fremgangsmåte
  1. Bland sammen havregryn, rug, vann og myse (eller eddik), og la blandingen stå på benken i 12-24 timer (f.eks over natten).
  2. Kok så opp grøten, og tilsett en ss smør på slutten, slik at det smelter inn.
  3. Tilsett også eggeplomme og gelatin. Egg, smør og gelatin er med på å gjøre næringsinnholdet samt næringsopptaket høyere. Gelatinen jeg bruker, blir ikke gelé. Se lenger ned hvor den kjøpes.
  4. Serveres med naturlig søtning og kanel.
Notater

Hvor kjøpes ingrediensene:

Havregryn: vanlig matbutikk.

Rug: vanlig matbutikk.

Myse: lages selv.

Eplecidereddik: vanlig matbutikk.

Uraffinert havsalt: Coop Mega.

Smør: vanlig matbutikk.

Egg: vanlig matbutikk.

Gelatin i pulverform: superfoodbutikken.no. Kan kjøpe gelatinplater i vanlig matbutikk.

Del innlegget