cupcakes-med-salt-karamell-feat

Cupcakes med salt-karamell og yoghurt-frosting

Dette er nydelige cupcakes med frosting og karamellsaus.

Cupcakes eller muffins? Kjært barn har mange navn. Forskjellen på muffins og cupcakes er, slik jeg har forstått det, innholdet og mengden pynt/glasur. En muffins kan være enkel, med kun deigen som stekes, mens en cupcake er som en minikake. Her kan man legge på glasurer og sauser og gjøre den til en skikkelig usunn bombe.

Denne oppskriften inneholder både frosting og saus. Frosting betyr egentlig at “glasuren” du tar på er litt tykk i konsistensen og ofte inneholder den smør. Mange vil nok tenke at “oi, du har smør, dette er jo ikke sunt”. Faktum er at smør overhodet ikke er usunt, og smøret jeg bruker er i tillegg fra gressbeitende kyr og upasteurisert. Nei, upasteurisert er IKKE synonymt med farlig, slik vi har blitt lært til å tro. Dette er langt bedre enn det man kjøper i butikken. Uansett, så er smøret i butikken langt bedre enn margarin (margarin = helseskadelig). Upasteurisert smør kan kjøpes på større dagligvarebutikker, og nettbutikker.

Oppskriften bruker også søtning, og dette er noe man ikke kommer unna når man lager cupcakes. Her er også mengden avgjørende. Jeg reagerer raskt hvis noe blir altfor søtt, siden jeg spiser veldig lite sukker. Jeg bruker ikke lenger raffinert hvitt sukker (vanlig sukker fra butikken), men heller uraffinert sukker, lønnesirup eller honning. I oppskriften under bruker jeg uraffinert sukker. Dette er sukker som inneholder den opprinnelige næringen til sukkeret, og er bedre enn vanlig raffinert sukker. Tilsett mer om du vil ha det veldig søtt, eller mindre om du ikke vil ha det søtt i det hele tatt.

Jeg vet at noen sverger til Stevia og andre søtningsmidler uten kalorier. Dette er selvsagt greit, og opp til hver enkelt. Personlig så har jeg ikke så veldig sansen for Stevia, da smaken blir litt feil for min del. Men, smaken er som baken. Husk også at sunnhetsgraden ikke har noen direkte sammenheng med mengden kalorier. En vare kan være spekket med kalorier, og likevel være sunn. Dessverre er det altfor mange som henger seg opp i dette og tror at mye kalorier = usunt.

Under finner du cupcakes med karamellsaus og nydelig yoghurt-frosting. Enjoy!

Skriv ut/print

Cupcakes med salt-karamell og yoghurt-frosting

Ingredienser

  • 170 g gresk yoghurt
  • 2 ts natron
  • 1/2 ts salt helst uraffinert
  • 2 egg
  • 1 ss vaniljeekstrakt
  • 50 g smør
  • 2 dl vann
  • 70 g sukker uraffinert eller daddelsukker
  • 200 g mandelmel

Frosting

  • 500 g gresk yoghurt
  • 1 ss vaniljeekstrakt
  • 3 ss smør mykt
  • 25 g sukker uraffinert

Karamellsaus

  • 250 ml kokosmelk
  • 1 ss honning
  • 2 ss sukker uraffinert
  • 2 ss kokosolje smeltet
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts vaniljeekstrakt

Instruksjoner

  • Ovn på 175 grader.
  • Finn frem et cupcake-brett eller cupcake-former.
  • I en bolle, miks sammen yoghurt, natron, salt, egg og vanilje.
  • I en annen bolle, miks sammen smør og vann.
  • Miks begge “bollene” sammen.
  • Tilsett sukkeret og mandelmelet, og miks godt for hånd.
  • Hell blandingen over i cupcake-formene, og stek i 20-25 minutter. Avkjøles etterpå.

Frosting

  • Miks yoghurt, vanilje, smør og sukker til det er mykt og luftig. Bruk gjerne en miksmaster og kjør på lav hastighet først, og deretter medium/full hastighet.

Karamellsaus

  • Rør sammen kokosmelk, sukkeret og honningen i en kjele. Kok opp, og reduser varmen slik at det såvidt småbobler i ca 15 minutter.
  • Tilsett så kokosolje, vanilje og salt. Miks sammen i kjelen.
  • Settes i kjøleskap og brukes når den er avkjølt.

Før servering

  • Legg på frosting. Legg så på litt karamellsaus, og dryss bittelitt havsalt på toppen.

Del gjerne innlegget

Facebook